niedziela, 13 października 2013

Szarlotka na kruchym spodzie

Pyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona  kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka.



Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 350 g mąka pszenna
  • 150 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
 Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. 
Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. Wygląda imponująco i tak, jak powinna wyglądać szarlotka, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka jak marzenie! taka ilość jabłek jak najbardziej mnie zadowala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chce się zjeść kawałek tego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda. Z dużymi kawałkami jabłek to moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę że jest więcej wielbicieli dużej ilości jabłek,,, ja też tak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kto ich nie lubi w takiej wersji ,chyba tylko mój mąż

      Usuń
  6. Ale wysoka ta szarotka! Pięknie się prezentuje i domyślam się, że jest znakomita w smaku :))

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz tymi słodyczami.Bardzo lubię szarlotki takie jak Twoja.Jest dużo jabłek, no i jest cynamon,który lubie w połączeniu z jabłkami.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  9. To nie szarlotka, to dzieło sztuki!:) Wygląda bardzo ciekawie i na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka piękna! W całości przypomina koronę;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna, dostojna, królewska:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękna, tradycyjna szarlotka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy26 maja, 2015

    Witam, jakie wymiary powinna mieć forma do pieczenia przy takiej ilości składników ?

    OdpowiedzUsuń