wtorek, 4 lutego 2014

Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem

Tym razem wzięło mnie na kwaśno. Więc zapraszam na jajka w sałatce z marynowanych warzyw z dodatkiem pikantnego chrzanu i majonezu. Takie jajka możemy też sobie zrobić w okresie wielkanocnym.



Składniki:


  • 8 jajek
  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 100 g papryki konserwowej
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 malutka biała cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z skorupki i przekroić na pół. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebule pokroić w drobniutką kosteczkę. Do warzyw dodać chrzan, majonez, jogurt naturalny i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Na półmiski ułożyć przekrojone jajka i nałożyć sałatkę.
 

16 komentarzy:

  1. To ja się wpraszam do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zainspirowałaś mnie do wykorzystania marynowanych warzyw, które właśnie zalegały mi od tygodnia w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tego chrupiące pieczywo.... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy Wielkanoc czy dzień powszedni - jajo w takiej sałatce pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to już Wielkanoc:) ? świetne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Wielkanocy trochę zostało, ale jajka to można cały rok jeść. :)

      Usuń
  7. fajny pomysł żeby poczęstować czymś smacznym gości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robię podobną na jutro:) jeszcze raz dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię to dzisiaj, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń