środa, 13 maja 2015

Ryż z warzywami i klopsikami

Danie, które dzisiaj Wam proponuję można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze znajomymi. Nam bardzo smakuje i dosyć często to danie robię.

Danie podane na talerzu New Hollis Gold z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Klopsiki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj
  • 0,5 cebuli (średniej wielkości)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • Ryż z warzywami
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por (większy)
  • 1 pomidory w puszce
  • 1 kukurydza w puszce
  • 2 łyżki Sos Kielecki cygański
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni.
Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i  odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką pietruszki.
*Ryż w woreczkach ugotować w osolonej wodzie. 
Klopsiki po usmażeniu przełożyć do naczynia i na czas przygotowania ryżu z warzywami przykryć folią aluminiową, żeby były gorące.


4 komentarze: